Stuurloos S01E09 – Drugsbeleid

vrij & ongeregeerd

De Geschiedenis

In 4000 v.Chr. werd in het huidige Iran en Irak opium verbouwd. De eerste teksten over alcohol dateren van 6000 v.Chr. De eerste puur chemische drug amfetamine werd voor het eerst gemaakt in 1887. Xtc volgt elf jaar later, in 1898.

In 1911 vond in Den Haag de eerste opiumconferentie plaats. Dit resulteerde in het Opiumverdrag van 1912. Cocaïne en opiaten mochten toen alleen nog maar voor medische en wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden. Het drugsverbod is dus bijna 100 jaar oud.

Drugs zijn er altijd geweest. De ontdekking door mensen verliep meestal toevallig. Zo werd qat ontdekt omdat herders merkten dat hun schapen actief werden wanneer ze van de qat struik aten. Ze gingen het toen zelf ook maar eens proberen.”

(feb. 2015, Jellinek Kliniek)

Nederlands drugsbeleid nu

Alcohol, koffie, cacao, marijuna: allemaal toegestaan. Met restricties rond het gebruik van alcohol en marijuana. De werkzame stoffen: ethanol, caffeïne, theobromine en THC.

Welke restricties er gelden voor bepaalde stoffen staat omschreven in de Opiumwet.

Belang om te weten is in ieder geval dat drugsgebruik op straat niet bij wet verboden is. Er zijn wel veel gemeenten die zo’n verbod ten onrechte hebben opgenomen in hun APV. Een gemeente mag wel handhaven bij overlast, maar niet op het gebruik op zich. (zie bijvoorbeeld het artikel van 8-7-2019 in het Haarlems Weekblad)

Dat is natuurlijk een ander verhaal voor de productie van en de handel in drugs. Daarop mogen gemeentes wel handhaven, zoals hieronder te zien is.

De actualiteit

“KAPEL AVEZAATH – In een grote loods aan de Zoelensestraat in Kapel-Avezaath heeft de politie dinsdagochtend een inval gedaan. Ze trof ter plaatse een drugslab aan. Inmiddels is het lab ontmanteld.” (24-6-2020, Omroep Gelderland)

“UDEN/TILBURG – In een al langer lopend onderzoek naar synthetische drugs zijn dinsdag zeven verdachten opgepakt. De mannen zijn in de leeftijd van 23 tot 58 jaar en komen onder andere uit Tilburg en Uden. Eén van de verdachten werd dinsdag opgepakt in de Tilburgse De Fallastraat.” (24-6-2020, Brabants Dagblad)

Alternatieven

In Portugal wordt drugsverslaving sinds 2000 als een ziekte behandeld en handhaven gemeenten niet op het gebruik ervan.

Waarom het drugsbeleid van Portugal zo effectief is
De ‘War On Drugs’ lijkt veertig jaar nadat deze door president Nixon uitgeroepen werd, wereldwijd alleen maar verliezers te kennen. Miljarden dollars zijn verspild in een eindeloze strijd, gemeenschappen zijn ontwricht en talloze (onschuldige) levens verwoest.” (8-3-2015, HP De Tijd)

Portugal: 15 jaar succesvolle decriminalisering drugsgebruik
In 2000 nam de Portugese regering onder leiding van socialistisch eerste minister Jorge Sampaio een drastische beslissing. Alle vormen van drugsgebruik werden gedecriminaliseerd. 15 jaar later zijn de resultaten over de hele lijn positief.” (22-11-2016, Dewereldmorgen.be)

 

In 2015 schreef Bart de Koning voor De Correspondent het stuk “Red Nederland, legaliseer drugs” (9-9-2015). Daarin schrijft hij onder andere:

“Politie en justitie besteden zeker de helft van hun capaciteit aan drugscriminaliteit. Aan wietplantages, fietsendiefstallen, autokraken, straathandel en liquidaties wordt zodoende 4,5 miljard euro per jaar besteed.”

“35 gemeenten [tekenden in 2014] een manifest waarin ze pleitten voor regulering van wiet.”

“Uit een recent onderzoek van Motivaction blijkt dat 70 procent van de Nederlanders wil dat hennepteelt gereguleerd of vrijgegeven wordt. Ook de achterban van de VVD, CDA en PVV is in grote meerderheid voor legaliseren.”

“In 2010 publiceerden Frits Bolkestein en een aantal andere prominenten een vlammend manifest: ‘Red het land, sta drugs toe.’ Het veegt de vloer aan met ons drugsbeleid: ‘Het verbod op drugs kost miljarden: het leidt tot misdaad en is slecht voor de volksgezondheid. Hef het op.’

Bolkestein hamerde vooral op de misdaad die het verbod veroorzaakt: ‘Iedereen die zich zorgen maakt over veiligheid zou zich moeten afvragen of er geen alternatief is voor het drugsverbod. Het verbazingwekkende is echter dat juist crimefighters verbeten vasthouden aan het verbod. Beseffen zij niet dat ze zich tot steunpilaren van de drugsmaffia maken?’

 

Sinds die tijd is er weinig afgedaan aan bovenstaande feiten en argumenten voor legalisering. In januari van dit jaar stelde D66 nog:

“Mensen gebruiken drugs. Verdrag of geen verdrag. Wet of geen wet. Wereldwijd wordt jaarlijks 100 miljard dollar uitgegeven aan de bestrijding van drugsgebruik en drugshandel. Zonder resultaat, want de drugsmisdaad blijft groeien en zich verder vertakken.” (20-02-2020, RTL Nieuws)

 

Schrappen van het handhaven op harddrugsgebruik is een optie voor gemeenten. Ze kunnen het schrappen uit hun APV. GroenLinks heeft hier in 2011 voor gepleit in Amsterdam (7-9-2011, GroenLinks)


Tip the author of this article:
close

Send a tip

Approximate value: 0.1 USD

loading...

Tags: , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *